អាហារ ៨​ប្រភេទ ដែល​អា​ចប​ញ្ជុះ​ទម្ងន់

សុខភាព៖ អ្នក​អាច​ទទួលទាន​ដោយ​សេរី​ នូវ​ពពួក​អាហារ​ខាងក្រោម​នេះ ដោយ​មិនបាច់​បារម្ភ​អំពី​បរិមាណ​ជាតិ​ខ្លាញ់ ក៏​ដូច​ជា​ឥទ្ធិពល​អាក្រក់​របស់​វា​ ទៅ​ដល់​ការ​ឡើង​ទម្ងន់​សរីរាង្គ​នោះ​ទេ​។

១-​ផ្លែ​ប៉ោមៈ
ផ្លែ ​ប៉ោម មាន​បរិមាណ Pectin  និង​វីតាមីន C ដ៏​ច្រើន មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បញ្ចុះ​លី​ពី​ដ​ឈាម​យ៉ាង​ល្អ​។ វិទ្យាស្ថាន​ជាតិ​អំពី​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​ជប៉ុន បាន​ប្រកាស​ពី​គម្រោង​ស្រាវជ្រាវ​មួយ ដែល​ក្នុង​នោះ​ឱ្យ​ដឹង​ថាៈ ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​១-២​ផ្លែ   (៤០០​ក្រាម​) ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ អាច​ជួយ​បញ្ចុះ​ឲ្យ​ទាប​នូវ​បរិមាណ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ម្យ៉ាង​ក្នុង​ឈាម (​សារជាតិ​នេះ​បង្ក​ការ​ក្រិន​រឹង​សរសៃឈាម ធ្វើ​ឱ្យ​កើន​គ្រោះថ្នាក់​ស្ត្រូ​ក និង​ធ្វើ​ឱ្យ​លើសឈាម​)​។

ការ​ ស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​បំផុត ឱ្យ​ដឹង​ថា ស្ត្រីភេទ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម ៧៥​ក្រាម ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​អាក្រក់​ថយ​ចុះ​២៥​ភាគរយ ទន្ទឹម​នោះ​បង្កើន​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ល្អ​។

ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ជួយ​ ឱ្យ​យើង​មាន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត ដូច្នេះ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយ​ផ្លែ​មុន​ពេលបាយ នឹង​ជួយ​អ្នក​បញ្ចៀស​បាន​ពី​ការ​ទទួលទាន​បាយ​ច្រើន ។ ក្រៅពី​នេះ ផ្លែ​ប៉ោម​នៅ​ជួយ​បង្កើន​បរិមាណ​វីតាមីន C -​បង្កើន​ភាព​មាំ​គែម​សរសៃឈាម និង​សមត្ថភាព​ប្រឆាំង​របស់​សរីរាង្គ​។

២-​ទំពាំងបាយជូ​រៈ
ទំពាំងបាយជូរ ទឹក​ទំពាំងបាយជូរ និង​ស្រា​ទំពាំងបាយជូរ សុទ្ធតែ​ផ្ទុក resveratraol, អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ថយ​ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​លតា​ម​ធម្មជាតិ​។ ការ​ពិសោធន៍​លើ​សត្វ ក៏​បាន​បញ្ជាក់​ថា ទំពាំងបាយជូរ និង​បណ្តា​ផលិតផល​ពី​ទំពាំងបាយជូរ អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ថយ​ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​រារាំង​ការ​ផ្តុំ​ប្លា​កែ​ត​។ អាស្រ័យ​ហេតុនេះ ទំពាំងបាយជូរ​ជា​អាហារ​ល្អ​បំផុត​មួយ​សម្រាប់​អ្នកជំងឺ មាន​បរិមាណ​លី​ពី​ដ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​។

៣-​ពោតៈ
ពោត ​មាន​ផ្ទុក​បរិមាណ​កាល់ស្យូម ហ្វូ​ស​ហ្វ័​រ Selen និង lecithin, វីតាមីន E ដ៏​ច្រើន មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​ឈាម​។ ប្រទេស​ឥណ្ឌា ហាក់ដូចជា​ពុំ​មាន​អ្នក​កើត​ជំងឺលើសឈាម​និង​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ច្រើន​នោះ​ ទេ ព្រោះ​ប្រជាជន​នៃ​ប្រទេស​នេះ មាន​ទម្លាប់​ប្រើប្រាស់​ពោត​ក្នុង​មុខ​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​ពួក​គេ​។

៤-​ខ្ទឹមសៈ
ខ្ទឹមស អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​ឈាម​ថយ​ចុះ និង​ទប់ស្កាត់​កំណក​ឈាម​។

៥-​ដើម​ខ្ទឹមបារាំងៈ
ក្រៅពី ​កាល់ស្យូម ហ្វូ​ស​ហ្វ័​រ ដែក ស្ករ ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន A, C  ដើម​ខ្ទឹមបារាំង​នៅ​ផ្ទុក Carotene និង​ជាតិ​សរសៃ អាច​បង្កើន​ភាព​រំអិល​ក្រពះ ជួយ​កម្ចាត់​ចោល​សារជាតិ​សំណល់​ក្នុង​ផ្លូវ​ពោះវៀន រួម​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​មិន​ចាំបាច់​។

៦-​ទឹកដោះគោៈ
ទឹកដោះគោ ​សម្បូរ​អាស៊ីត Whey  និង​កាល់ស្យូម អាច​រារាំង​ការ​រង​កក​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ក្នុង​គែម​សរសៃឈាម​។ ទន្ទឹម​នោះ ទឹកដោះគោ​ក៏​មាន​ឥទ្ធិពល បន្ថយ​បរិមាណ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​លក​កើតឡើង​ដោយសារ​វា​រារាំង​សកម្មភាព​របស់​ ពពួក​អង់​ហ្ស៊ី​ម​សំយោគ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​។

 ៧-​ផ្សិតៈ
ផ្សិត ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​សម្បូរ​តម្លៃ​ជីវជាតិ វីតាមីន (B, C, D) និង​សម្បូរ​ដែក Selen សូ​ដ្យូ​ម ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ម៉ា​ញ៉​ស្យូ​ម និង​ហ្វូ​ស​ហ្វ័​រ​)​។ ក្រៅពី​នេះ បរិមាណ​ប្រូតេអ៊ីន​ក្នុង​ផ្សិត​ខ្ពស់ ប៉ុន្តែ​ពុំ​សូវ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ ហេតុនេះ​វា​ជា​ជម្រើស​ដ៏​សុវត្ថិភាព​សម្រាប់​អ្នក​លើស​ទម្ងន់ ឬ​ចង់​សម្រក​ទម្ងន់​។

៨-​ខ្ទឹមបារាំងៈ
ក្នុង ​សមាសធាតុ​ជីវជាតិ​របស់​ខ្ទឹមបារាំង ពុំ​ត្រឹមតែ​មិន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ តែ​នៅ​មាន​លទ្ធភាព​រក្សា​សម្ពាធ​ឈាម ស្ថិរភាព​ដំណើរការ​បញ្ចោ​ញ​អំបិល​ក្នុង​សរីរាង្គ បញ្ចៀស​ការ​ផ្តុំ​អំបិល​ច្រើន​។ អាស្រ័យ​ហេតុនេះ ខ្ទឹមបារាំង​មាន​ឥទ្ធិពល​បញ្ចុះ​សម្ពាធ​ឈាម​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព និង​សុវត្ថិភាព​ជាង​ពពួក​ថ្នាំ​បញ្ចុះ​សម្ពាធ​ឈាម​៕