ការ​បរិភោគម្នាស់ និងអត្ថប្រយោជន៍​សុខភាពទាំង៧

ម្នាស់គឺ​ជា​ផ្លែឈើ​មួយ​ចំនួន​នៃ​តំបន់​ត្រូពិក​មាន​ប្រជាប្រិយភាព​បំផុត​នៅ ​ក្នុង​ពិភពលោក​។ ពួក​វា​គឺ​ជា​ផ្អែម ជូរ និង​ឆ្ងាញ់​សំខាន់​ជាង​នេះ​ទៀតម្នាស់មាន​ជីវជាតិ និងអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនចំពោះសុខភាព​។ វាមិនចម្លែកទេដែលម្នាស់​ត្រូវ​បាន​មនុស្ស​ជា​ច្រើនដាក់បញ្ចូលទៅក្នុង​ របបអាហាររបស់ពួកគេ ដើម្បី​ជីវិត​មាន​សុខភាព​ល្អ​។ ខាងក្រោមនេះជាអត្ថ ប្រយោជន៍នៃការញ៉ាំម្នាស់៖
១. សំបូរវីតាមីន ​និងជាតិរ៉ែ
ម្នាស់មាន ​ផ្ទុក​វីតាមីន ​និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើនរួមមាន​វីតាមីន C​, កាល់ស្យូម​, ផូស្វ័រ ​និង​ប៉ូតាស្យូម​។ វា​ក៏​សម្បូរ​ជាតិ​ Fiber ​និង​កាឡូរីផងដែរ​។ អត្ថប្រយោជន៍ពិសេស​របស់​វាគឺ​ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​កំរិត​ជាតិ​ខ្លាញ់​ និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុលទាប​​។ 
២. ការពារ​ការ​ក្អក​និង​ផ្តា​សាយ
ដោយសារម្នាស់ គឺ​សំបូរ​វីតាមីន C វា​អាច​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​មេរោគ​ដែល​​ប​ណ្តា​ល​អោយ​ក្អក ​និង​ផ្តា​សាយ​។ សូម្បី​តែ​នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​ត្រូវ​បាន​ឆ្លង​មេរោគ​នេះរួចហើយក៏ម្នាស់នៅតែអាច​ ជួយ​អ្នក​បាន​។ ផ្លែឈើ​នេះ​មានសារធាតុ bromelain ដែល​មាន​ប្រសិទ្ធិ​ភាព​នៅ​ក្នុង​ការ​ប​ង្រ្កា​ប​ក្អក ​និងបន្ថយជាតិ​ស្លេះ។ ការ​បរិភោគម្នាស់ ខណៈ​ពេល​ដែល​កំពុង​លេបថ្នាំ​តាមវេជ្ជ​បញ្ជា​​អាច​ជួយ​អ្នកជាបានយ៉ាងឆាប់រហ័ស ​។
៣. ជួយពង្រឹង​ឆ្អឹង
ម្នាស់ ក៏​មាន​សមត្ថភាព​ពង្រឹង និងថែ​រក្សា​ឆ្អឹង​អោយរឹងមាំ​។ នេះ​គឺ​ដោយ​សារ​តែ​ផ្លែ​ឈើ​នេះ​មាន សារធាតុ ម៉ង់ហ្គាណេស (manganese) ដែល​ជា​សារធាតុ​រ៉ែ​​មួយ​ដែល​រាងកាយ​របស់​យើង​ត្រូវការ​ដើម្បី​កសាង​ឆ្អឹង​ និង​ជាលិកា​តភ្ជាប់​។ ជា​ការពិត​ណាស់​ប្រសិន​បើ​អ្នកញ៉ាំ​ម្នាស់មួយពែង​ ​អ្នក​អាច​ទទួល​បាន ៧៣ ភាគ​រយ​នៃ​តម្រូវ​ការ​សរុប​សម្រាប់ម៉ង់ហ្គាណេស ដែលរាងកាយ​របស់យើងត្រូវការ​។
៤. ធ្វើអោយអញ្ចាញ​ធ្មេ​ញអោយមាន​សុខភាពល្អ
មនុស្សគ្រប់គ្នា ​តែង​តែ​ព្រួយ​បារម្ភ​ណាស់​ដែល​ធ្មេញ​របស់​ពួក​គេមាន​អញ្ចាញមិនរឹងមាំ​។ ប្រសិន​បើ​មនុស្ស​ម្នាក់​មាន​អញ្ចាញ​ធ្មេ​ញមិនរឹងមាំ ធ្មេញ​របស់​គាត់​នាង​នឹង​មាន​នៅ​ក្នុង​ផលប៉ះពាល់ជាច្រើនពិសេសងាយជ្រុះ និងបាក់។ ការ​បរិភោគម្នាស់ នឹង​ពង្រឹង​អញ្ចាញ​ធ្មេ​ញ​របស់​អ្នក​ហើយព្រមទាំង​ជួយ​រក្សា​ធ្មេញ​របស់​អ្នក ​មាន​សុខភាព​ល្អ ​និង​រឹងមាំ​។
៥. បន្ថយហានិភ័យ​នៃ​ការងងឹតភ្នែក
ម្នាស់ ក៏អាចការពារ​ជម្ងឺ​ជាច្រើនប្រភេទដូចជាការងងឹតភ្នែក ។ ជំងឺ​នេះ​ដែល​ជា​បុព្វហេតុ​ចំបង​នៃ​ការ​បាត់​បង់​ចក្ខុ វិញ្ញាណ​មនុស្ស​ពេញវ័យ​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយ​ការខូចខាត​រេទីន (ផ្នែកមួយនៃភ្នែក)​។ ការអាន មើល​មុខ ​និង​ការ​ធ្វើ​សកម្ម​ភាព​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​អាច​បណ្តាលអោយជួប​បញ្ហា​នេះ​។ ការបញ្ចូលម្នាស់​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​នេះ​ បាន​ ៣៦ ភាគ​រយ​ ព្រោះ​ដោយ​សារ​តែ​ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​ផ្ទុក ប្រភេទវីតាមីន carotene ​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​វិញ្ញាណ​នៃ​ការ​មើលឃើញ​របស់​យើង​។
៦. កាត់​បន្ថយ​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់

ដោយសារ ​ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​គុណសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក​ បរិភោគម្នាស់​អាច​កាត់​បន្ថយ​ការ​ឈឺ​ចាប់​នៃ​ការ​រលាក​សន្លាក់​នៅ​ខណៈ​ពេល​ ជា​មួយ​គ្នាម្នាស់ក៏ធ្វើអោយ​ឆ្អឹងកាន់តែរឹងមាំបន្ថែមទៀត​។ ក្រៅ​ពី​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​នោះ​ វា​ក៏​អាចជួយ​នូវ​លក្ខខណ្ឌ​ស្រដៀង​គ្នា​ផ្សេង​ទៀត​ដូច​ជា​ រោគសញ្ញាដែលម្រាមដៃឈឺឆៀបៗនៅពេលយប់ និង រោគប្រគ្រីវរឺរោគឈឺតាមសន្លាក់ឆ្អឹង ។
៧. ជួយសម្រួលការរំលាយ​អាហារ
សារធាតុ Bromelain បាន​រក​ឃើញ​នៅ​ក្នុងម្នាស់អាចបន្ថយជាតិអាស៊ីតក្នុងក្រពះ​ ហើយ​ក៏​អាច​ជួយអោយ​លំពែង​ដំណើរការបានល្អ​ក្នុង​ការ​រំលាយ​អាហារ​ ដែល​ធ្វើអោយយើងមាន​សុខភាព​ល្អ​។